Door Sim Kranenburg

Samsung heeft op de CES in Las Vegas nieuwe uhd-televisies getoond die gebruik maken van een backlight met quantum dots. Hierdoor hebben de nieuwe uhd-modellen een hogere maximale helderheid en kunnen ze een groter kleurbereik weergeven.

De nieuwe modellen met quantum dots worden door Samsung 'suhd-televisies' genoemd. Concurrent Sony maakte al langer gebruik van een backlight met quantum dots bij de Triluminos-modellen en ook LG maakt bij sommige 2015-televisies gebruik van deze techniek. Het topmodel van Samsung, de JS9500, heeft een gebogen scherm en gebruikt een direct-led-backlight met local dimming. Samsung wilde niet kwijt hoeveel individuele zones de backlight heeft, maar vertelde dat het per schermmaat verschilt en dat het er 'honderden' zijn.

Ook het iets goedkopere, en eveneens gebogen JS9000-model maakt gebruik van quantum dots, maar is voorzien van een edge-lit-paneel. Volgens Samsung heeft bijna de helft van alle door het bedrijf verkochte uhd-televisies een gebogen scherm en de verwachting is dat het aandeel van gebogen tv's zal blijven groeien in 2015. De Koreaanse fabrikant zal ook een plat model uhdtv maken, de JS8500, met quantum dots en een edge-lit-paneel, maar direct-led met local dimming zal alleen verkrijgbaar zijn op de gekromde uhdtv's. De nieuwe modellen zullen leverbaar zijn vanaf het tweede kwartaal.

Televisies met quantum dots gebruiken blauwe leds in de backlight waarbij rood en groen licht wordt gegenereerd door een deel van het blauwe licht met behulp van een quantum-dot-film om te zetten. Hierdoor heeft de backlight een gunstiger kleurenspectrum, waardoor er kleurenfilters kunnen worden gebruikt die meer licht doorlaten. Dat heeft weer een gunstig effect op de maximale helderheid en het energieverbruik van de televisies.

Samsung vertelde dat de suhd-televisies in staat zijn om het complete dci-kleurbereik, wat gebruikt wordt in alle digitale bioscopen, weer te geven. Content die gebruik maakt van dit grotere kleurbereik is op dit moment uitsluitend beschikbaar voor bioscopen. Samsung liet echter weten dat er hard wordt gewerkt aan een manier om content met het grotere dci-kleurbereik voor consumenten beschikbaar te maken. Hoe en wanneer dit soort content beschikbaar zal zijn is nog niet duidelijk.

Samsung maakte ook bekend dat alle 2015-modellen van zijn televisies voorzien zullen zijn van het Tizen opensource-besturingssysteem, dat bij de duurdere modellen zal draaien op een niet nader genoemde octacore-soc. Dankzij twee nieuwe Evolution kits, een voor hd- en een voor uhd-modellen, zullen sommige oudere modellen kunnen worden opgewaardeerd naar 2015-specificaties inclusief het Tizen os.